Αρχαία Τορώνη

Αρχαία Τορώνη

Η αρχαία Τορώνη είναι μία από τις σημαντικότερες και πλουσιότερες πόλεις
όχι μόνο της Χαλκιδικής αλλά της Βόρειας Ελλάδας.

 

Άποικοι από την Εύβοια κατοίκησαν την Τορώνη τον 8ο αιώνα π.Χ. Η πόλη υπήρξε μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας, μέχρι που την κατέκτησαν οι Σπαρτιάτες. Ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας, την κατέκτησε το 348 π.Χ, ενώ το 168 π.Χ ήταν η σειρά των Ρωμαίων. Η αρχαία Τορώνη ήταν μία από τις μεγαλύτερες και τις πλέον ευημερούσες πόλεις στη Χαλκιδική. Η τοποθεσία της περιγράφεται από τον Θουκυδίδη μαζί με την πολιορκία της Ληκύθου (πρόκειται για τη μικρή και απότομη χερσόνησο στο νότιο άκρο της ακτής, που αποτελούσε τμήμα των τειχών της Αρχαίας Τορώνης) από τους Σπαρτιάτες κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής κατοχής και της βυζαντινής εποχής, τα τείχη της πόλης ενισχύθηκαν για να την προστατέψουν από χερσαίες και θαλάσσιες επιθέσεις. Χτίστηκαν με τα υλικά που είχαν απομείνει στην αρχαία ακρόπολη. Η ανασκαφή της περιοχής ξεκίνησε το 1975 από το Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας. Τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικείτο συνεχώς από την πρώιμη εποχή του Χαλκού.

Πολύ σημαντικά δοχεία βρέθηκαν στο κοιμητήριο της πόλης. Μεταξύ τους ένας αργυρός κρατήρας, που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ, με εγχάρακτες μέδουσες στις λαβές, που τώρα εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να δείτε:

  • Μπορείτε να δείτε ένα μέρος των τειχών και των ερειπίων της πόλης από την ακρόπολη.

  • Να κάνετε κατάδυση στο βυθό της αρχαίας Τορώνης! Εκτός από τα κρυστάλλινα νερά, μπορείτε να δείτε τις προκυμαίες του λιμανιού, κατασκευασμένες από γιγάντιες γρανιτένιες πέτρες που ανακαλύφθηκαν στον βυθό της θάλασσας, μαζί με τα απομεινάρια των πέτρινων τοίχων, που συνεχίζονται και στην ακτή και αποτελούσαν -κατά πάσα πιθανότητα- μέρος των αποθηκών της πόλης.

Μη το χάσετε!

 Η θέα από το αρχαίο Κάστρο στη Τορώνη είναι θαυμάσια,
ιδανική για να βγάλετε αναμνηστικές φωτογραφίες!

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X