Άγιος Μάμας

Άγιος Μάμας

Απόσταση από το αεροδρόμιο → 60,2 χιλ

 

Ο Άγιος Μάμας εμφανίζεται στον δρόμο σας, καθώς κατευθύνεστε προς τη Σιθωνία. Στα δύο περίπου χιλιόμετρα θα συναντήσετε τον φημισμένο προϊστορικό οικισμό του.

Ο Άγιος Μάμας είναι ένα μικρό, γραφικό χωριό μεταξύ Κασσάνδρας και Σιθωνίας. Η παραλία του είναι πανέμορφη και διαθέτει εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της. Το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Μάμαντος ήταν ο χώρος, όπου διοργανωνόταν το πανηγύρι του Αγίου. Πλέον έχει αντικατασταθεί από μια νέα εκκλησία και ένα σύγχρονο πνευματικό κέντρο.

Αξίζει να δείτε:

  • Τη Λιμνοθάλασσα Αγίου Μάμα, μια προστατευόμενη περιοχή η οποία φιλοξενεί πολλά διαφορετικά είδη πτηνών. Καταλαμβάνει μία έκταση 6.332 στρεμμάτων, το νερό είναι υφάλμυρο, η βλάστηση χαμηλή, ενώ η περιοχή παρουσιάζει την εικόνα ενός αμμώδους χερσοτόπου. Στον υδροβιότοπο διατρέφονται, αναπαράγονται και διαχειμάζουν πολλά αξιόλογα πτηνά. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, το ότι ο αείμνηστος σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος επέλεξε τον συγκεκριμένο τόπο για τα γυρίσματα της ταινίας με τίτλο «Αϊ Μάμα Παναήρ».
  • Έξω από τον οικισμό του ντόπιου χωριού του Αγίου Μάμαντος ανακαλύφθηκε πρόσφατα (1992) το μοναδικό νεκροταφείο της πρώιμης χαλκοκρατίας που έχει εντοπιστεί σ' ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Πρόκειται για οργανωμένο νεκροταφείο που μας διαφωτίζει για τις ταφικές πρακτικές της εποχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κτερίσματα που βρέθηκαν στους υπό ανασκαφή τάφους με προεξάρχον αυτό του παλαιότερου δείγματος φαγεντιανής στον ελλαδικό χώρο και ενός εκ των αρχαιότερων παγκοσμίως.

Μη το χάσετε!

Από τα πλέον γνωστά  και σημαντικότερα πανηγύρια, όχι μόνο στην περιοχή της Χαλκιδικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αυτό του Αγίου Μάμαντα. Για 4 μέρες στις αρχές Σεπτεμβρίου, το χωριό γίνεται πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών που κινούνται στο χώρο του για να αγοράσουν, να ψωνίσουν, να συναντηθούν με φίλους και γνωστούς, να διασκεδάσουν και να απολαύσουν τελικά την κοινωνική διάσταση του πανηγυριού.

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X