Γαστρονομικό ταξίδι στη Χαλκιδική

Γαστρονομικό ταξίδι στη Χαλκιδική

Η Χαλκιδική μοιάζει με έναν μικρό παράδεισο γεύσεων, όπου η πλούσια παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων γίνεται η αφετηρία για ένα γευστικό ταξίδι που θα θυμάστε για καιρό.

Το μενού είναι πλούσιο. Δοκιμάστε τις ιδιαίτερες πράσινες ελιές της και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της, αφεθείτε στη γλύκα του υψηλής διατροφικής αξίας μελιού της και στα μεθυστικά κρασιά και αποστάγματα της, γευτείτε τα αρωματικά φρούτα και λαχανικά της, εντρυφήστε στην παράδοση των γαλακτοκομικών της ειδών, βουτήξτε στην ποικιλία των φρέσκων ψαριών και θαλασσινών της, απολαύστε τα κρέατα της, γλυκαθείτε με τα παραδοσιακά γλυκά της. Από τις παρεΐστικες ταβέρνες μέχρι τα γκουρμέ εστιατόρια της, οι ευκαιρίες για να γνωρίσετε τη Χαλκιδική μέσα από τα πιάτα της είναι παντού γύρω. Πριν φτάσετε όμως εκεί κάντε μια βόλτα από τις υπαίθριες λαϊκές της αγορές, όπου στους πάγκους των τοπικών παραγωγών τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το μέλι, τα αυγά, τα ψάρια και τα βότανα σάς προσκαλούν μέσω των ντελάληδων τους σε μια πρώτη γνωριμία με την τοπική παραγωγή, αλλά και τις συνήθειες των ντόπιων.

Κτήμα Λειβαδιώτη στη Μαραθούσα

Κτήμα Λειβαδιώτη στη Μαραθούσα

Όλη αυτή η εμπειρία όμως δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη χωρίς ένα ποτήρι κρασί. Οι καταπράσινοι αμπελώνες στην Κεντρική Χαλκιδική, στη Σιθωνία και στην ανατολική Χαλκιδική -στις παρυφές και εντός του Αγίου Όρους- τα γραφικά οινοποιεία των ΤσάνταληΠόρτο ΚαράςΛειβαδιώτη και το κτήμα Agrovision και οι βραβευμένοι οίνοι τους, αλλά και η οινική παράδοση των μοναχών της αθωνικής πολιτείας σάς υπόσχονται μεθυστικές στιγμές. Ανοίξτε μια φιάλη, δοκιμάστε τις πλούσιες ποικιλίες και πιείτε στην υγειά των διακοπών σας.

Ελαιώνες στη Χαλκιδική

Ελαιώνες στη Χαλκιδική

Κι αν δεν έχετε… χορτάσει ακόμα, γυρίστε τα χωριά της και ζήστε τις παραδοσιακές γιορτές και τα πανηγύρια τους, με το μέλι να πρωταγωνιστεί στη Νικήτη, τις σαρδέλες να έχουν την τιμητική τους στα Νέα Μουδανιά, το ελαιόλαδο να κλέβει τις εντυπώσεις στο Μεταγγίτσι, τα μανιτάρια να αποθεώνουν τον Ταξιάρχη, τον τόνο να ταυτίζεται με το Πόρτο Κουφό, τα μύδια να έχουν άλλη γεύση στην Ολυμπιάδα και το τσίπουρο να μεθά τα Βράσταμα.

Η απόλυτη γαστρονομική εμπειρία!

Πέραν όμως από τις γεύσεις, μπορείτε να βιώσετε από κοντά και την εμπειρία της παραγωγής χαρακτηριστικών προϊόντων της περιοχής, όπως για παράδειγμα το μέλι ή τα αμπελόφυλλα. Γίνετε μέλος της μελισσοκομικής κοινότητας και ζήστε την ζωή του μελισσοκόμου για μια ημέρα στις πλαγιές του Χολομώντα, παίρνοντας βαθιές εισπνοές στη φύση και συλλέγοντας το βραβευμένο διεθνώς μέλι Χαλκιδικής απευθείας από τις κυψέλες.

Μαζέψτε αμπελόφυλλα στο κτήμα της Μαριάννας στη Νέα Γωνιά και δείτε τις γυναίκες της Χαλκιδικής να σκαρώνουν μικρά γευστικά θαύματα μέσα από τους συνεταιρισμούς τους, αξιοποιώντας τις τοπικές πρώτες ύλες και προσφέροντας στον επισκέπτη ζυμαρικά, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και λικέρ από φρούτα της περιοχής, αλλά και μια παράδοση που μένει ζωντανή.

 

Κι όταν όλο αυτό το ταξίδι τελειώσει, κρατήστε τις γευστικές σας μνήμες μέχρι την επόμενη φορά,
που είναι σίγουρο πως δεν θα αργήσει να έρθει.

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X