Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής – Μετοχιακό συγκρότημα Νέων Φλογητών

Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής – Μετοχιακό συγκρότημα Νέων Φλογητών

Στα Νέα Φλογητά, σε ένα μνημειακό σύνολο διατηρητέων κτηρίων στεγάζεται
το νέο μεγάλο μουσείο βυζαντινών ευρημάτων της περιοχής.

 

Πρόκειται για πολύτιμα έργα τέχνης που έχουν βρεθεί στις ανασκαφές των 35 τελευταίων χρόνων της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Επίσης, ετοιμάζεται ακόμη ένας μικρότερος επισκέψιμος χώρος, αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στα μοναστήρια του Αγίου Ορους. Εκεί θα προσφέρεται μια «βόλτα» στις ιστορικές μονές με σύγχρονα μέσα: μια τεράστια μακέτα, ψηφιακές απεικονίσεις και βιντεοπροβολές. Το τρίτο μουσείο θα είναι υπαίθριο και θα συμπληρώνει τα άλλα δύο.

 

Αν προστεθεί και το Ανοιχτό Εργαστήριο Συντήρησης Εικόνων και Χειρογράφων, που ήδη λειτουργεί και το επισκέπτεται το κοινό, έχει κανείς την πλήρη εικόνα ενός πολυδύναμου πολιτιστικού κέντρου, που θα προσφέρεται για όλη την οικογένεια και ως περίπατος σε έναν οργανωμένο κήπο έκτασης 28 στρεμμάτων με ένα παραδοσιακό καφενείο. Το Ανοιχτό Κέντρο Συντήρησης Αρχαιοτήτων λειτουργεί στο μεμονωμένο κτίριο. Στον χώρο έχουν διαμορφωθεί τρία ανοιχτά εργαστήρια συντήρησης που καλύπτουν τρεις βασικές κατηγορίες αντικειμένων: το βιβλίο (χειρόγραφο ή έντυπο), την κεραμική και την εικόνα. Έτσι, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ζωντανά τη διαδικασία συντήρησης αρχαιοτήτων από προσωπικό της Εφορείας.

Το Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής αποτελεί τμήμα ενός πολυδύναμου πολιτιστικού κέντρου με την ονομασία Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού Χαλκιδικής «Ιουστινιανός». Το έργο της οργάνωσης της μόνιμης έκθεσής του βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στο κοινό έχουν αποδοθεί μόνο δύο αίθουσες στο ισόγειο (χώρος υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών και αίθουσα με αρχαιότητες παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής περιόδου).

Ιστορία:

Ένα ιστορικό συγκρότημα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αλλά και πολιτιστικής σημασίας ξεπροβάλλει ανάμεσα στους ελαιώνες στα Νέα Φλογητά. Η πρώτη σαφής αναφορά στο παλαιό μετόχι της αγιορείτικης μονής Αγίου Παντελεήμονος ανάγεται στο 1311. Ωστόσο, τα υφιστάμενα κτίρια χρονολογούνται από το 1853 έως το 1909. Τη δεκαετία του 1920 εγκαταστάθηκε νοσοκομείο του Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού με το Κεντρικό Κτίριο να λειτουργεί ως η βασική κτιριακή μονάδα του. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το συγκρότημα μετατράπηκε σε έδρα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ το 1960 μετά από καταστροφική πυρκαγιά, εγκαταλείφθηκε.

Το 1999 το συγκρότημα περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Σήμερα, το μνημειακό σύνολο, καταλαμβάνοντας έκταση 27 περίπου στρεμμάτων, αποτελείται από ένα συγκρότημα δύο κτιρίων του αρχικού πυρήνα (Κεντρικό και Παλαιό Κτίριο), ένα περιφερειακό (μεμονωμένο κτίριο), καθώς και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις.

Πληροφορίες επίσκεψης:

ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: από 1/4 έως 31/10
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 08:30 - 15:30, Σάββατο - Κυριακή κλειστό
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Ελεύθερη είσοδος

ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ: από 1/11 έως 31/3
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: 09:00 – 16:00, Σάββατο - Κυριακή κλειστό
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Ελεύθερη είσοδος

Κοντινά Μέρη

επιλέξτε και ανακαλύψτε

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X