Η Χαλκιδική μοιάζει με έναν μικρό παράδεισο γεύσεων, όπου η πλούσια παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων γίνεται η αφετηρία για ένα γευστικό ταξίδι που θα θυμάστε για καιρό.
Το μενού είναι πλούσιο. Δοκιμάστε τις ιδιαίτερες πράσινες ελιές της και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της, αφεθείτε στη γλύκα του υψηλής διατροφικής αξίας μελιού της και στα μεθυστικά κρασιά και αποστάγματα της, γευτείτε τα αρωματικά φρούτα και λαχανικά της, εντρυφήστε στην παράδοση των γαλακτοκομικών της ειδών, βουτήξτε στην ποικιλία των φρέσκων ψαριών και θαλασσινών της, απολαύστε τα κρέατα της, γλυκαθείτε με τα παραδοσιακά γλυκά της. Από τις παρεΐστικες ταβέρνες μέχρι τα γκουρμέ εστιατόρια της, οι ευκαιρίες για να γνωρίσετε τη Χαλκιδική μέσα από τα πιάτα της είναι παντού γύρω. Πριν φτάσετε όμως εκεί κάντε μια βόλτα από τις υπαίθριες λαϊκές της αγορές, όπου στους πάγκους των τοπικών παραγωγών τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το μέλι, τα αυγά, τα ψάρια και τα βότανα σάς προσκαλούν μέσω των ντελάληδων τους σε μια πρώτη γνωριμία με την τοπική παραγωγή, αλλά και τις συνήθειες των ντόπιων.

Κτήμα Λειβαδιώτη στη Μαραθούσα
Όλη αυτή η εμπειρία όμως δεν θα μπορούσε να είναι ολοκληρωμένη χωρίς ένα ποτήρι κρασί. Οι καταπράσινοι αμπελώνες στην Κεντρική Χαλκιδική, στη Σιθωνία και στην ανατολική Χαλκιδική -στις παρυφές και εντός του Αγίου Όρους- τα γραφικά οινοποιεία των Τσάνταλη, Πόρτο Καράς, Λειβαδιώτη, Κλαούντιας Παπαγιάννη και οι βραβευμένοι οίνοι τους, αλλά και η οινική παράδοση των μοναχών της αθωνικής πολιτείας σάς υπόσχονται μεθυστικές στιγμές. Ανοίξτε μια φιάλη, δοκιμάστε τις πλούσιες ποικιλίες και πιείτε στην υγειά των διακοπών σας.

Ελαιώνες στη Χαλκιδική
Κι αν δεν έχετε… χορτάσει ακόμα, γυρίστε τα χωριά της και ζήστε τις παραδοσιακές γιορτές και τα πανηγύρια τους, με το μέλι να πρωταγωνιστεί στη Νικήτη, τις σαρδέλες να έχουν την τιμητική τους στα Νέα Μουδανιά, το ελαιόλαδο να κλέβει τις εντυπώσεις στο Μεταγγίτσι, τα μανιτάρια να αποθεώνουν τον Ταξιάρχη, τον τόνο να ταυτίζεται με το Πόρτο Κουφό, τα μύδια να έχουν άλλη γεύση στην Ολυμπιάδα και το τσίπουρο να μεθά τα Βράσταμα.