Η Σιθωνία, ο τόπος μου | #TheLocals

Η Σιθωνία, ο τόπος μου | Tips by #TheLocals

Πριν βουτήξω στην θάλασσα των Αρετών, μαζί με τα ρούχα μου στην παραλία αφήνω και κάθε έγνοια του χειμώνα. Κάτι άλλο εκτός από μια πετσέτα, μια ομπρέλα και αρκετό νερό είναι περιττό.

Τα αγαπημένα μου βιβλία είναι ποτισμένα από την χοντρή αμμουδιά της μικρής Λαγόμανδρας. Πρόκειται για μια πολύ μικρή παραλία που προηγείται της μεγάλης παραλίας. Μια παρέα στα νιάτα μας, της χαρίσαμε το συγκεκριμένο όνομα. Είχαμε την ανάγκη να ξεφύγουμε από τα πολύβουα beach bar και τα αντικαταστήσαμε με αυτή την μικρή παραλία που χωράει τεράστιες παρέες πολλά γέλια και αξέχαστες στιγμές. Ο γύρος της Σιθωνίας μπορεί να σε ενθουσιάσει και θα είναι εύκολο να βρεις την παραλία που σου ταιριάζει. Είναι πραγματικά ατελείωτες και όλες μοναδικές.

Vineyards of Domaine Porto Carras

Αμπελώνες του Πόρτο Καράς

Οι αμπελώνες του Πόρτο Καρράς και το οινοποιείο του αποτελούν παράσημο για την περιοχή. Κλείσε μια ξενάγηση στο κτήμα. Σε αυτό το κτήμα ο μεγαλύτερος σήμερα  Έλληνας οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου αναβίωσε και διέσωσε από την αφάνεια την παλιά ξεχασμένη ελληνική ποικιλία Μαλαγουζιά. Μην φύγεις αν δεν την δοκιμάσεις.

Είναι φυσιολογικό το Άγιο Όρος να επισκιάζει τα υπόλοιπα μοναστήρια της Χαλκιδικής και σπάνια οι ταξιδιωτικοί οδηγοί αναφέρουν για τα θρησκευτικά μονοπάτια της υπόλοιπης Χαλκιδικής. Προσωπικά έφθασα κοντά στην ουσία του Πάσχα στο μοναστήρι του Αγίου Αρσενίου και πήρα βυζαντινές αναπνοές στον Τίμιο Πρόδρομο στην Μεταμόρφωση. Μπορεί και ο πιο απόμακρος στα ορθόδοξα θέματα να αντιληφθεί βιωματικά το μεγαλείο της κοινοβιακής ζωής στο μοναστήρι Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια. Οι αγιογραφήσεις και στα τρία καθολικά των μοναστηριών αποτελεί μια άρρητη κατήχηση.

Parthenon Film Festival

Parthenon Film Festival

Μόλις πέντε χιλιόμετρα από τον Νέο Μαρμαρά στις πλαγιές του Δραγουντέλι βρίσκεται ο Παρθενώνας Χαλκιδικής. Ένας μεταβυζαντινός οικισμός με σχεδόν αναλλοίωτη την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική. Με μια εκπληκτική θέα στο Τορωναίο κόλπο. Δεν αξίζει πουθενά αλλού να απολαύσεις ένα απογευματινό ελληνικό καφέ. Αν ο δρόμος σου σε φέρνει τον Ιούλιο μη χάσεις στις αρχές του μήνα το Parthenωn Film Festival- Σινεμά στο χωριό, το καλύτερο μπουτίκ φεστιβάλ της Ευρώπης όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης. Αν πάλι βρίσκεσαι στην περιοχή τέλος Ιουλίου μη ξεχάσεις το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα . Αυτό το πανηγύρι ενώνει το χθες με το σήμερα και συνοψίζει σε τρεις ημέρες την ελληνική φιλοξενία. Τέλος βρες τις ώρες λειτουργίας του Λαογραφικού μουσείου το οποίο στεγάζεται στο παλιό δημοτικό σχολείο και μπες μέσα.

Η Χαλκιδική όμως είναι οι άνθρωποι της. Αυτοί είναι ο τόπος. Ο καθένας μπορεί να σου αφηγηθεί κάποιο μυστικό της, ρώτησέ τον!


By Άγγελος Μαλλίνης | Οργανωτής του Parthenωn Film Festival

 

 

follow us

join us in social media

Συνεργάτες

X